Pada waktu hujung tahun ni, langit di Malaysia bukanlah waktu yang menarik untuk melihat langit. Monsun Timur Laut yang membawa hujan lebat menyebabkan hampir setiap hari awan mendung menutupi seluruh langit. Dalam sebulan, mungkin empat lima hari sahaja mendapat langit yang kosong.

Namun begitu, dalam malam-malam yang tak berawan ni, ada beberapa objek menarik yang boleh kita lihat di angkasa dan saya nak kongsikan satu objek yang paling menarik bagi saya.

Buruj Orion atau bahasa melayunya kalau tak silap saya Belantik. Cara paling mudah mengenalinya ialah melalu tiga bintang yang berada dalam satu garis lurus. Tengok sahaja di langit, carilah 3 bintang ini da lepas tu mudah la nak tengok bintang2 lain yg juga dalam buruj ni.

Buruj Belantik

Untuk artikel ni, saya cuma nak kongsi sedikit detail tentang buruj ni. Tiga bintang yang saye sebutkan tadi, namanya Alnitak, Alnilam dan Mintaka. Kalau dilihat dari foto tadi, susunan yang sama adalah dari atas.

Jika dilihat di bucu kiri atas, bintang tersebut dinamakan Saiph. Di bucu kiri bawah pula, dipanggil Rigel dan di bucu kanan atas pula ialah Betelguese manakala bucu kanan bawah ialah Bellatrix.

Jadi mana datang nama-nama ni rasanya? Sekali baca, mesti boleh kenal ada yang macam bunyi-bunyi macam arab kan?

Untuk pengetahuan semua, hanya satu bintang yang disebutkan di atas berasal dari Latin iaitu Bellatrix, nama Latin untuk Pahlawan Wanita.

Alnitak berasal dari Al-Nitaq yang bermaksud (lebih kurang) tali pinggang. Alnilan pula berasal dari Al-Nidzam yang bermaksud tali mutiara. Mintaka pula berasal dari Mantaqah yang bermaksud kawasan. Kenapa dinamakan macam tu, saya belum dapat pastikan lagi.. 🙂

Rigel lebih intuitif. Berasal dari Rijal iaitu Kaki kerana lokasinya. Begitu juga Saiph dari perkataan Saif iaitu pedang atau asalnya ‘Saif Al-Jabbar’ atau pedang gergasi.

Betelguese bagaimanapun kurang klik jika kita relatekan dengan bahasa arab. Tapi, sebenarnya ia juga berasal dari Arab namun berubah kerana translation error. Ada beberapa pendapat tentang ni, ada yang kata Bat Al-Jauzah, ketiak Orion, ada yang kata Yad Al-Jauzah, tangan Orion yang mana Ya telah dimistranliterate kepada Ba. Ada juga kata Bait Al-Jauzah. Tapi apa-apa pun itulah dia nama-nama bintang paling terang di dalam buruj Orion yang banyaknya telah dikatalogkan oleh saintis-saintis astronomer Muslim di zaman kegemilangan Islam.

Di mana kita sekarang? 🙂

Advertisements

Tentang nama Allah

January 17, 2010

Assalaamualaikum,

Ni saje nak ulas pasal isu Allah yang hangat diperkatakan di Malaysia sekarang ni. Nak tau gak la kalau rakan2 lain ada pendapat lain tentang hal yang sama tapi saya pun nak tuliskanlah apa stand saya dalam isu ini.

Jika saya letak diri saya dalam kasut saya ketika saya di tingkatan lima di Malaysia, kemungkinan besar saya pun menggelejat juga. Mana taknya kalau dah orang bukan Islam selama ni tiba-tiba ada orang lain nak guna nama Allah juga.

Tapi, dalam hati, kita semua pun tau mereka ni Ahli Kitab. Mereka juga percaya Nabi Isa AS walaupun kepercayaan mereka ni (bagi orang Islam) sudah terserong sedikit. Jadi, selama ni pun saya memang anggap Tuhan yang mereka sembah tu tetap tuhan yang sama. The God. Allah SWT. Namun begitu, kerana keserongan tersebut, sebagai orang Islam, Allah SWT sendiri mengatakan jika mereka kata Allah itu adalah satu daripada tiga. Mereka adalah dikalangan disbelievers.

Linguistically, Allah itu asalnya Al-Lah atau The Tuhan. Macam mana nak buat definite noun dalam bahasa Melayu saya tak tahu. Mungkin capitalize first letter kot. Untuk saya, it really is not a big deal jika mereka mahu menggunakan nama Allah. Cuma kita perlu tahulah Allah dalam kefahaman mereka itu adalah salah. Allah adalah satu dan hanya satu. (Baca Al-Ikhlas)

Ada juga yang mengatakan bila kita membiarkan mereka menggunakannya, kita telah syirik. Now, kalau kita biar mereka cakap bermaksud kita agree kah? Dan kita takde hak whatsoever dalam memberi atau menarik kebenaran apa yang mereka nak kata. Even Rasulullah SAW penah suruh mereka bersumpah atas nama Allah. Dan kerajaan Madinah Rasulullah SAW pun tak pernah ban penggunaan Allah oleh mereka.

Satu lagi isu yang diketengahkan adalah takut orang Islam confuse. Ia adalah satu kenyataan yang menghina akidah umat Islam kat Malaysia. Adakah itu kebenarannya, Wallahua’lam. Tanggungjawab kita sebagai umat Islam bersama adalah educate each other. Perkukuhkan pengetahuan kita sebagai orang Islam. Hidup sebagai orang Islam. Ajak2 kawan2 untuk buat bende baik dan tegur2 untuk elak benda yang maksiat.

Bagi saya juga, penggunaan nama Allah oleh orang Kristian di Malaysia ni membuka avenue baru untuk umat Islam memberikan mereka kefahaman tentang akidah Islam ini sendiri. Kita tau dan yakin Islam ini adalah kebenaran. Jadi tak perlu kita risau mereka nak cuba confusekan kita.. Kita lihat ini sebagai mereka mahu mendekatkan diri dengan Islam, mudahlah untuk kita sampaikan, Allah bagi kami hanya satu dan hanya Dialah yang layak disembah. Takde one of three or anything like that yang meletakkan Allah ada sekutu (Son and Holy Spirit dalam Holy Trinity). Dia tak dependent on apa2 sahaja. (Nabi Isa AS adalah manusia dan hanyalah Rasul-Nya). Dia tak memperanakkan atau diperanakkan. Simple.

Di sebalik semua itu, development terbaru ini sememangnya will raise some eyebrows. Di Malaysia, isu ini tak pernah berbangkit sebelum ini. Apa motif untuk menggunakan nama Allah. Wallahua’lam. Kita perlu sentiasa dalam pada masa itu memperkukuhkan iman kita sendiri dan itu termasuklah saya yang tak seberapa ini. Dan sentiasa berdoa untuk dijauhkan dari sebarang kesesatan insya-Allah.

Any comment or criticism?:D

Salaam..

VLSI Goodness 2

December 15, 2009

We’re nearly there. Tunggu je lah Andy siapkan framing of the circuit sambil aku crap2 dalam report. I’ve had enough of the blue and purple boxes. Menarik ah tapi, kepada semua, anda digalakkan mengambil subjek VLSI design. Anda akan berkawan dengan para graduate students yang bijak-bijak belaka. Ini dia hasil kerja beberapa hari walaupan teman group boleh pulak pegi ‘retreat’ time weekend project due:

Cantik?

VLSI Goodness!!!

December 14, 2009

Mata dah pening tengok kotak2 transistor. Cepat lah habisss.. sikit lagi.. Pancit2

Cadence Screenshot

Selain EECE256, inilah dia yang menyebabkan aku tak dapat tidur..

Kepada semua yang masih ada exam, good luck kepada anda semua.

Kelas Tafsir Hari Ini

November 15, 2009

Salaam,

Sekarang berada di Reeve Desk Lewis setelah datang lewat kerana tertidur dan menonton football di kaca TV rumah Hafiz. Dah tulis banyak-banyak nota time kelas tadi, rugi pulak kalau tidak disharekan kepada orang tak ramai yang terbaca blog ini. Jom kita belajar sikit.. Read the rest of this entry »

2012

November 14, 2009

Salaam,
Konon-konon back tapi tak tulis apa2 dah. Haha.
So, hari ni mari kita bercerita sedikit tentang kisah 2012. (Spoiler alert!) Read the rest of this entry »

Back after few months

October 30, 2009

Salaam
Walaupun takde siapa pun yang baca blog ni, nak cakap jugalah maka hari ni saya kembali menulis sebuah artikel di dalam blog ini kerana kebosanan bekerja Reeve.
Dah nak graduate tapi masih terasa kekurangan produktiviti. Back in Malaysia, semua dah aktif macam-macam aktiviti. Yang dok US ni masih lagi tak ambil peluang yang ada bermacam-macam di sini.
Nak aktif, MSA sajalah yang ada. Website baru dah buat, walaupun banyak problem mula2. Silalah checkout dan bagi pelajar muslim Vanderbilt, silalah bookmark dan check out for the latest update di: http://studentorgs.vanderbilt.edu/msa

Esok akan bergerak ke Chicago, IL untuk Qur’an Conference. Insya-Allah dan harapan adalah untuk bawa sesuatu yang boleh diamal dan dibuat. Semoga harapan tak tinggal harapan saje.
Ok, insya-Allah tulis lagi soon.
Salaam Alaikum

Salam,

It’s so funny.

1) Protesting against something that has been taken out of context

2) National Fatwa Council probably confused about Lesbianism with Tomboyism

Is it something against the women? No, I presume. It’s certainly against homosexuality, though. Personally, not trying to be discriminatory or anything, I am against homesexuality. It’s against Islam and it’s ruled that way for a reason. I do believe it will have chain reaction of social problems. Family value, for example and family is quite the building material or structure of a community.

If they really do think Women wearing pants are considered a sin as imitating their male counterpart, they might need to get back to the ground and look at the reality of today’s world.

On my stance on equality of Male and Female. I am in the stance that they ARE equal and they ARE NOT equal. They are equal in the sens that none is better than the other. They are not equal in the sense of they have their own strength and weaknesses. Talked with Baba before. Orange and Apple, both are delicious. But they have different nutritions and type of deliciousness.

Just my 2,3,4,5 cents in the middle of the night with tons of works to do and stumbled over a funny protest news.

A LONGGGG OVERDUE UPDATE

November 6, 2008

Assalam-Alaikum,

It’s been a while since I updated this blog. The last time was just before the final exam for last semester. It’s been halfway through the Fall semester, now. Lots of things happened since then. Politically, socially, academically, physically etc.

Currently, I have a meeting for Engineering Management 221 – The Intro that’s going to be due tomorrow night. Afterwards, I need to do more technical designing for my EECE 276 project, a digital Theremin (Go google Theremin if you don’t have any idea about it). Then, I have to a presentation slide for the design and present it tomorrow morning at 9. And then, I have an Econ exam tomorrow at 1 and I’ve not been studying much of the syllibus. Basically, I’m on the brink of getting screwed up. LOL.

All right, then. My groupmates are all here. Need to start on working…!

TTY Soon……